sobota, 30 stycznia 2016

Oryginalny przepis!

Cześć! Jak każdy z Was wie (a może nie) bigos jest to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Dzisiejszy post chciałbym poświecić właśnie na najlepszy na świecie przepis na bigos! Mam nadzieję, że go odtworzycie 
i przypadnie wam do gustu!

Składniki:
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 60 dag boczku
  • 50 dag mięsa, np. łopatki wieprzowej
  • 50 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • mały przecier pomidorowy
  • kilka wędzonych śliwek
  • 1/2 szkl. czerwonego półsłodkiego wina
  • przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, liść laurowy, kminek, majeranek
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:Grzyby moczymy kilka godzin w wodzie. Odcedzamy (wodę zachowujemy).Kapustę drobno kroimy, zalewamy wodą, mieszamy, a następnie odciskamy. Wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy kilka minut. Wodę odlewamy,
a kapustę zalewamy wodą z moczenia grzybów i winem. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając.Mięso, boczek, kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do kapusty. Wsypujemy przyprawy. Dodajemy śliwki, mieszamy. Dusimy do miękkości. Doprawiamy przecierem pomidorowym i mieszamy.




Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tradycyjny-bigos-6

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz