sobota, 30 stycznia 2016

Coś dla jaroszy!

Cześć! Poprzedni mój post dotyczył przepisu na doskonały przepis na bigos. Oczywiście w naszym gronie znaleźli się zwolennicy wegetarianizmu więc i dla nich się coś znalazło na naszej uczcie! Oto przepis!

Składniki na 8 - 10 porcji:


  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 kilogram białej kapusty
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • jedno kwaśne jabłko
  • jedna cebula
  • 2 łyżki dobrej, najlepiej domowej konfitury ze śliwek
  • 10 wędzonych śliwek
  • 10 gram suszonych grzybów
  • 150 ml żubrówki albo gorzkiej żołądkowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • olej
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

  1. Dzień przed go­to­wa­niem bi­go­su su­szo­ne grzy­by na­mo­czyć w 1 1/2 szklan­ki zim­nej wody. Zo­sta­wić na noc.
  2. Na­stęp­ne­go dnia przy­go­to­wa­nia bi­go­su za­czy­na­mi od ka­pu­sty. Ki­szo­ną ka­pu­stę prze­płu­kać i po­kro­ić na drob­niej­sze ka­wał­ki. Na dnie garn­ka roz­grzać sporą ilość oleju, całe dno po­win­no być równo po­kry­te równą war­stwą oleju. Ce­bu­lę po­kro­ić w kost­kę i ze­szklić na oleju, a na­stęp­nie dodać ki­szo­ną ka­pu­stę razem ze wszyst­ki­mi przy­pra­wa­mi oraz łyżką soli, zalać wszyst­ko li­trem wody i go­to­wać na mały ogniu przez go­dzi­nę.
  3. W mię­dzy­cza­sie ugo­to­wać so­cze­wi­cę w oso­lo­nej wo­dzie na pół­twar­do, uwa­żać, aby się nie roz­go­to­wa­ła. Kiedy bę­dzie go­to­wa, od­ce­dzić i odło­żyć na bok.
  4. Białą ka­pu­stę po­szat­ko­wać, jabł­ka nie obie­rać i ze­trzeć na tarce. Grzy­by po­kro­ić na mniej­sze ka­wał­ki (ale nie za drob­ne) i dodać do garn­ka białą ka­pu­stę, ugo­to­wa­ną so­cze­wi­cę, jabł­ko, śliw­ki, grzy­by oraz wodę, w któ­rej się mo­czy­ły. Dodać jesz­cze szklan­kę świe­żej wody, sos so­jo­wy i go­to­wać na małym ogniu przez ko­lej­ną go­dzi­nę.
  5. Po go­dzi­nie dodać wódkę oraz kon­fi­tu­rę śliw­ko­wą, do­kład­nie wy­mie­szać i w razie po­trze­by pod­lać jesz­cze wodą. Do­kład­nie wy­mie­szać i go­to­wać na małym ogniu przez prz­yn­ajmniej pięć go­dzin, re­gu­lar­nie za­glą­da­jąc i pod­le­wa­jąc wodą. Na ko­niec oso­lić do smaku.
  6. Bigos jest naj­lep­szy dru­gie­go lub trze­cie­go dnia, po kilku od­grza­niach. I oczywiście naj­pysz­niej­szy jest z do­brym, ciem­nym chle­bem.


Źródło: http://www.jadlonomia.com/przepisy/bigos-wegetarianski-doskonay/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz